DON’T MENTION THE WAR!!!

 

In 1998 streek Ian Parry (www.ianparry.com) neer in de Excess Studio voor opnames van zijn eerste ‘Consortium Project’ cd, samen met drummer Dirk Bruinenberg en een aantal gastmuzikanten. De afspraak was dat de opnames in Duitsland door producer Tommy Newton zouden worden gemixt. Ian en Dirk zaten beide in Elegy en hadden met Tommy goede ervaringen gehad bij de opnames van hun recente album.

In die tijd werkten we op Adat recorders, een digitaal formaat met 8 sporen op videoband dat erg betaalbaar was en goed klonk, maar door echte professionals niet serieus werd genomen. Tommy moest er ook niets van hebben, dus moesten onze banden in Celle, waar Tommy zijn studio (www.area51recordingstudio.com) had, vanaf onze recorders worden overgezet op zijn Otari Radar systeem.

Nu ben ik niet zo’n autofanaat, maar gelukkig bood mijn stagiair (ik noem hem voor het gemak even Victor) aan om te chaufferen in zijn comfortabele reiswagen, die bovendien erg zuinig was: hij reed op LPG!

De reis naar Noord-Duitsland verliep voorspoedig. Het bijvullen van de LPG tank stelden we uit tot de terugreis omdat we nergens een ‘tankstelle mit LPG’ hadden gezien. In Tommy’s Area-51 studio werden de tracks zonder problemen overgezet en de volgende dag reden Victor en ik weer huiswaarts.

Omdat we bij Hamburg een verkeerde afslag hadden genomen(het was het pre-Tomtom tijdperk) begon de LPG tank nu toch ernstig leeg te raken en Victor besloot over te schakelen naar de benzinevoorraad. Die was weliswaar klein, maar we konden er vast nog mee rijden tot we een LPG tankstation vonden. Wanneer je echter op gas rijdt is het raadzaam regelmatig een rit op benzine te maken omdat de carburateur anders dichtslibt. Helaas had Victor deze gewoonte niet bijgehouden en al spoedig reden we met een hevig walmend en stotterend voertuig door een pittoresk plaatsje, op zoek naar gas! Door de andere verkeersdeelnemers werden we op ons rookgordijn aangesproken en doorverwezen naar de plaatselijke garage, waar men echter ook niets voor ons kon doen. We zijn nog twee of drie adressen afgeweest waar men LPG zou verkopen, maar de Duitsers wilden duidelijk niets met autogas te maken hebben.

Uiteindelijk hield het roken op, hebben we onze laatste marken in benzine omgezet, en zijn, na alle vertraging en omwegen, op een bijna lege tank naar huis gereden, terwijl we de moed er in hielden met politiek incorrecte grappen.

 

Foto: Patrick Rondat,  Hans en Ian Parry in Excess studio 1.

 

 

 

Picture 1