SETH: The Blackmetal Dishwashers

In de tweede helft van de jaren ’90 begon de reputatie van Excess als Metalstudio te groeien. Vooral in de deathmetalscene maakten we naam door producties voor Sinister, Houwitser, Pyaemia en Disavowed. Later zijn daar o.a. nog Thanatos, Severe Torture en Gorefest bijgekomen, maar blackmetalbands zagen we niet veel. December 2001 kwam daar verandering in toen de Franse band SETH hun album ‘Divine-X’ kwam opnemen.

De groep muzikanten die ik bij het centraal station in Rotterdam moest afhalen leek in niets op de demonen die doorgaans op de hoezen van Blackmetal albums te zien waren. Het bleken uiterst beleefde artiesten, die de sessies zeer serieus namen en goed hadden voorbereid; hun oorspronkelijke zanger was kort daarvoor opgestapt en met een nieuw bandlid was intensief aan de zanglijnen en teksten gewerkt.

Hoewel alleen de gitarist vloeiend Engels sprak en mijn schoolborden-Frans niet erg bruikbaar was, verliep de communicatie prima en waren we al snel aan het opnemen. De drummer verstond zijn vak en had het snelle dubbel-bass benenwerk goed onder controle. Vervolgens zette gitarist Heimoth een allesverzengende gitaarmuur neer en was de basgitaar aan de beurt. De basgitarist was een wat droge, maar vriendelijke persoon, die een beetje misplaatst leek tussen de andere bandleden. Ook zijn basspel hobbelde er een beetje achteraan en we hebben redelijk wat tijd besteed om alles strak en op z’n plek te krijgen.

Terwijl de zang en extra gitaarpartijen werden opgenomen zorgde ik ervoor dat de andere muzikanten, die al klaar waren met hun werk, het zo comfortabel mogelijk hadden: Internet, TV, video, keuken met goed werkende apparatuur; Je hoopt natuurlijk altijd dat een band een positieve ervaring heeft in je studio en dat ze nog eens terugkomen!

Paniek brak uit toen de vaatwasser kapot bleek. En artiesten als ze waren zaten de Blackmetalmannen niet op de dagelijkse handafwas te wachten. Nadat ik een reparateur had gebeld ging ik naar de keuken om te melden dat het probleem spoedig opgelost zou worden. Daar aangekomen trof ik een veldslag van mechanische en elektrische onderdelen aan met de bassist ertussen. Hij had, omdat hij toch niets meer te doen had, de vaatwasser tot op het laatste schroefje gedemonteerd, op zoek naar het defect! Hij was immers ooit zelf reparateur geweest van dit soort apparaten dus dat kon hij wel fixen…..

Helaas heeft onze vaatwasser die slachting niet overleefd en hebben we maar een vers exemplaar gekocht.

Seth is daarna nog teruggeweest voor een volgend album: ‘Era-Decay’. In 2013 heeft de band na lange stilte nog een nieuwe plaat gemaakt.

 

 

1591