THE ACOUSTIC EXORCIST of MIJN ERVARING MET GREEN GLUE

 

Omdat mijn luisterruimte zich in een houten schuur bevindt en ik niet wil dat mijn buren last van me hebben besloot ik de isolatie eens goed aan te pakken. Er was wel sprake van isolatie in de vorm van tempex en steenwol achter gipsplaat, maar dat was voor de temperatuur. Alles wat aan geluid werd tegengehouden was meegenomen.CIMG0424

Een collega wees me op het bestaan van Green Glue, een speciaal voor geluiddemping ontwikkelde lijm, waarmee je gipsplaten “zwevend” kunt bevestigen. De door MSV geleverde doos bevatte 6 tubes lijm en een lijmpistool dat je nodig hebt omdat de tubes op Amerikaans formaat (2 x zo groot) zijn.

CIMG0426

Voor het isoleren van twee wanden en een stukje plafond heb ik standaard 9,5 mm gipsplaten van 2.60 x 0.60 gebruikt. De bedoeling is die rijkelijk in te smeren met lijm en vervolgens op de ondergrond (in dit geval ook gipsplaat) te plakken. Na het openen van de eerste tube bleek dat Green Glue een nogal slap goedje is dat na een lichte kneep in het pistool enthousiast naar buiten gutste, waardoor ik me even op de set van “The Exorcist” waande. Voorzichtigheid geboden dus! Ik heb, zuinig als ik ben, de lijm in dunne slierten aangebracht. CIMG0428In de handleiding wordt geadviseerd willekeurige patronen te maken en na het vastplakken de gipsplaat ook nog te schroeven. Voor de  wanden ging dat vrij eenvoudig. Toen ik echter een schuin stuk plafond, waar niet in geschroefd kan worden, wilde beplakken bleek dat de Green Glue niet sterk genoeg is om dat gewicht op z’n plek te houden, en dat je het spul beter niet aan je handen kunt krijgen!!! Eenmaal in aanraking moet het snel met warm water weggewerkt worden, anders zit je nog drie dagen zelf overal aan vast.

Na twee wanden behandeld te hebben kon ik gaan luisteren en meten wat het effect was. En dat was er! De isolatie naar buiten toe was verbeterd, hoewel ik niet objectief heb kunnen meten, maar de volumeknop kon zeker verder open zonder dat de hele buurt ging meezingen. Wat dat betreft is GG zijn geld dus waard. Een positieve bijkomstigheid is dat de akoestiek in mijn ruimte ook verbeterd is, met name de laagweergave. Het frequentieverloop is regelmatiger geworden en van een dip rond de 80 hz op mijn sweetspot heb ik opeens ook veel minder last. Doordat Green Glue niet hard wordt, maar elastisch blijft gaan de gipsplaten als resonators werken die trillingen uitdoven. Conclusie: een aanrader voor wie overlastproblemen heeft en weinig ruimte om voor dikke isolatie te gaan. En ook een aanrader voor wie de interne akoestiek rustiger wil krijgen.

CIMG0490  En een beetje creatief behangen maakt het af!!!!