Tonelux Outboard review

Van MSV kreeg ik een lunchbox rack te leen met daarin 3 Tonelux modules. Het gaat om de MP5A mic pre, de EQ5P equalizer en de TX5C compressor.

Tonelux MP5A microfoon preamp                     500_series_mp5a

 

De MP5A microfoon preamp is voorzien van een gain en outputregelaar, samengevat in een dual concentric potmeter, waarbij de buitenste ring de gain regelt en de middenknop de output. Dat is even wennen maar na een paar minuten denk je er niet meer bij na. Verder zijn er de broodnodige preamp voorzieningen als 48 v phantompower, 20db pad en  een schakelaar die de direct XLR.Jack aansluiting op het frontpaneel aanzet.

 

Meest opvallende feature van deze mic pre is de Tilt toonregeling, die je met een  drukschakelaar activeert en  die als een soort Baxandall hoog/laag eq werkt. Let wel: als je de EQ naar rechts draait komt er tot 6 db hoog bij en gaat er 6db laag af, linksom komt het laag erbij en gaat het hoog eraf.  Dat lijkt allemaal niet zoveel, 6db, maar door de dubbele werking is het een zeer ingrijpend stukje gereedschap. Subtiel gebruikt kun je de pre iets frisser of donkerder kleuren wat heel snel een bruikbare sound oplevert. Hoe extreem de EQ kan werken merkte ik toen ik een passieve basgitaar direct op de front jack aansloot en de knop flink naar links draaide: in 1 handeling een diep maar strak klinkende bas zonder behoefte aan extra EQ of versterkerklank!  Als je dus snel wil werken is dit een uitstekende uitvinding.

Bij het opnemen van vervormde gitaren viel me op dat deze preamp veel minder dicht loopt op de vervorming. Eindelijk kan een gitarist de gain die hij live gebruikt ook voor de opname inzetten, zonder dat het geluid de mix dichtsmeert.

Algemeen is de klank van de MP5A zeer transparant en subtiel, zonder dun te worden. Ik heb de units meteen uitgeprobeerd bij een drumopname waarbij ze het moesten opnemen tegen 2 vintage Neve 1064’s op de overhead mics.   We hebben een uur gedaan over de keuze simpelweg omdat beide merken pre’s geweldig klonken maar enkel een smaakverschil opleverden. Bij de Tonelux pre’s klonk de hele kit open en rijk en hoorde je ook de akoestiek van de ruimte mooier dan bij de Neves. Die brachten echter de cymbals weer iets meer naar voren door hun natuurlijke kleuring. Let wel: we hebben het over Neves die meer dan 2 keer de aanschafprijs van de Tonelux units zijn!!

Het enige wat ik mis op deze microfoonpreamps is een laag-af filter. Stel dat je vocals opneemt met een Condensator mic zonder lo-cut, dan is de enige kans om popping in de subfrequenties weg te krijgen het Tilt filter, waarbij je dus meteen hoog toevoegt, of je dat nu wilt of niet. Maar goed, een handige technicus heeft nog meer trucjes om dat te omzeilen….

Kortom: een high-end stukje gereedschap waarbij ook opviel dat het klankverschil tussen diverse microfoons goed naar voren kwam en dat is voor mij een kenmerk van een extreem goede preamp. Qua klank zou ik zeggen de openheid van Focusrite RED in een overtreffende trap, maar niet de overdreven glazige helderheid van Avalon.

Tonelux EQ5P Equalizer                 500_seriesover2_r2_c5

 

De Tonelux equalizer doet onmiddellijk denken aan API qua opbouw: 4 dual concentric pots onder elkaar met de frequenties op de middenknoppen en gainregeling op de ringen.  De bovenste band heeft een drukschakelaar voor shelving/bell eq. De andere 3 banden zijn allemaal van het bell type en hebben een narrow Q schakelaar, handig om vervelende frequenties weg te filteren zonder grote gaten te maken in je klank.

Uitgeprobeerd op kick en snare bleek al snel dat de EQ5P een fijne kleurdoos is die je klank  alleen maar mooier maakt, ook bij extremere settings. De gain op elke EQ band is =/- 15 db, maar dat heb je pas in de gaten als je de bypass knop indrukt.  Dit is een unit die subtiel genoeg klinkt om bij masteringsituaties in te zetten – een druk klankbeeld wordt rustig gecorrigeerd- maar die ook dynamisch genoeg werkt op enkelvoudige bronnen.  Jammer dat er geen shelving switch op de laagste band zit, maar de Q is breed genoeg om een mooie warmte toe te voegen.

Ik begrijp dat de ontwerper van Tonelux, Paul Wolff, ook verantwoordelijk is voor veel API ontwerpen. Qua klank is er zeker een link, maar ik heb het gevoel dat deze apparaatjes nog wat veelzijdiger zijn en wat moderner.

Overigens is alles analoog en discreet opgebouwd, geen IC’tje te bekennen.

Verder was ik erg blij met de subtiele neutraal-klikjes in de gainpotmeters. Bij sommige EQ’s is die inkeping zo diep dat je van daaruit meteen 2 of 3 db gaat versterken of verzwakken omdat de potmeter anders weer terugvalt in de neutraalstand. Bij de Tonelux units is een half db-tje geen enkel probleem.

De klank van de EQ is  open en warm en absoluut analoog. Dit krijg je met een plug-in nooit te horen. Het doet een beetje denken aan Trident en API, maar heeft een subtieler karakter dan die twee.

Tonelux TX5C compressor

 

Dan komen we bij het zwitsers zakmes onder de compressors: de Tonelux TX5C.

500_seriesover2_r2_c6

De bovenste dual knop is voor treshold en ratio, niets nieuws onder de zon, behalve dan dat de ratio ook op “overcomp” mode kan, waardoor je  een negatieve compressie krijgt (je geluid wordt zachter in plaats van minder hard, ja dat is inderdaad een verschil!!!).

Ik ken dit van sommige oudere DBX compressors. Het is een leuk effect op een snaredrum, maar geen reden om een compressor aan te schaffen natuurlijk.

De 2e dual knop regelt attack en release. Die eerste is behoorlijk snel, en heeft zelfs een X5 drukknop om de boel wat trager te maken. Liefhebbers van Urei1176’s zullen meteen geinteresseerd zijn door de snelle actie van dit apparaat.  De release regelaar gaat ook van onhoorbaar snel tot bedaard langzaam. Het is moeilijk de unit te laten pompen of slepen: eigenlijk klinkt alles al meteen redelijk tot zeer goed.

Om het ons nog moeilijker (of makkelijker) te maken is er een traploze regelaar tussen  Feedback en Feedforward ingebouwd.  In de Feedback stand krijg je een ronde, meer geleidelijke compressie die doet denken aan oude overeasy compressors en die mooi werkt op zang of melodie instrumenten, of zelfs op je hele mix.

In de Feedforward mode wordt de compressie behoorlijk ‘snappy’, zeker op drums en bas.  Vaak kwam ik toch uit op een tussenstand  tussen de twee uitersten.

Onder de Feed knop zit een potmeter waarmee je kunt instellen voor hoeveel procent de compressor aan een 2e unit gelinkt is. Dat linken moet via een TT kabel die op de voorkant kan worden ingeprikt. Omdat ik helaas geen 2e compressor tot mijn beschikking had kan ik hier geen oordeel over geven, maar ik stel me voor dat het een handige feature is bij een mix met een onrustig stereobeeld.

Bij de TX5C is ook weer de Tilt EQ toegepast die op de preamp zat, maar hier gebruikt om de sidechain te beinvloeden. Super effectief mag ik wel zeggen, door naar de hoge kant te draaien reageert de compressor nog sneller ( en hij was al niet traag…) en naar de lage kant draaien zorgt ervoor dat dat het geluid strakker wordt gehouden omdat de laagdynamiek wordt ‘behandeld’.  Super voor het compressen van hele mixen en zeer effectief op basgitaar.

 

Als laatste dual pot zijn er een mixknop waarmee je de verhouding tussen clean en compressie regelt. Je bent dus parallel aan het compressen zonder dat je daar een extra mixbus voor hoeft aan te maken. Enorm handig en effectief, vooral ook weer op de ritme instrumenten of op een totaalmix.

De ring van de onderste dualknop is een extra gain make-up boven op de automatische gain.

Kortom: een compressor waar je eigenlijk alles mee kan maar wel een die wat gewenning en studie vergt. Ik heb een aantal uren met dit apparaat doorgebracht  op zoek naar een snelle manier om  de sound te krijgen die ik hebben wilde. Maar ik heb ze in alle situaties gevonden!