Excess Studio’s R.I.P.

EXCESS STUDIO’S R.I.P.

 

In 1992 ben ik gestart met de Excess Studio in het bedrijfspand van Excess PA Service aan de Klokweg 41 in Rotterdam. Ik had enige ervaring met studiowerk, maar was vooral live-geluidstechnicus. Peter Barnouw, eigenaar van Excess, had al twee ruimtes vrijgehouden met het idee er een studio in te vestigen en in 1991 hebben we die aan de hand van bouwtekeningen van een “echte” studio ingericht. Met een Soundcraft 500 live tafel, een Tascam 1 inch 24 sporenrecorder en veel bij elkaar geraapte apparatuur was de studio opnameklaar. Het was geen high-end situatie, maar het werkte redelijk goed en op sommige punten deden we het beter dan de doorsnee ‘budget’-studio.

Soundcraft 500 live-tafel
Soundcraft 500 live-tafel

vinAd89TascamMSR24aToen er wat geld verdiend werd hebben we de Soundcraft vervangen voor een Amek BIG mengtafel met automatisering (en minder ruis!!), en de analoge recorder, waarop het toch wel lastig drums prikken was, voor een set Adatmachines.

Later kwam Protools op ons pad en hebben we Studio 2 gebouwd als ruimte waar het mixen moest gebeuren. We speelden in op de behoefte van bands om langere tijd van huis weg te zijn en bouwden slaapvertrekken, een huiskamer en een keuken.

In 2009 kwam de klad in de muziekindustrie, er waren minder boekingen en we moesten concurreren met een jongere generatie die in een thuisstudio kon werken of eigen faciliteiten ging opzetten. In 2012 viel door de economische crisis het doek voor Excess BV, waarvan ook de studio’s deel uitmaakten. Een vloek, maar misschien ook een zegen omdat ik gedwongen werd ook op die andere manier te gaan werken. En dat heeft me tot nu toe veel positiefs opgeleverd: naast werk in andere studio’s mix ik in een ruimte die niet speciaal als studio is ingericht, maar meer als huiskamer. Toch heb ik door die beperking veel meer grip op mijn mixwerk gekregen, en ben ik zeer tevreden met de resultaten tot nu toe. Ook heb ik door al die veranderingen enorm veel kennis opgedaan die ik nog steeds in de praktijk breng als adviseur.

Excess studio 2 met diffuserwand
Excess studio 2 met diffuserwand

 

Als ik scroll door de lijst met producties uit de Excess Studio komen veel herinneringen boven aan de mensen met wie we hard geploeterd hebben tijdens de opnamesessies, niet alleen de bands en labeleigenaars, maar ook mijn collega-technici: Dennis Leidelmeijer die jarenlang met mij samengewerkt heeft aan producties, Maarten de Peijper die een belangrijke rol speelde in de tijd dat we aan een professionelere opzet werkten en Studio 2 gingen bouwen, en alle stagiairs die in hun leerperiode belangrijke bijdragen hebben geleverd.

Hans en Martin Mens (Highway Chile)
Hans en Martin Mens (Highway Chile)

Tot slot wil ik alle mensen die ooit klant zijn geweest bij Excess Studio’s bedanken voor het vertrouwen en de (in bijna alle gevallen) leuke tijd die we tijdens hun producties hebben gehad!

 

 

 

Hans Pieters

 

PS: Vanaf nu zal ik op de BLOG regelmatig anekdotes en opmerkelijke studioverhalen opdissen. Stay tuned! Mocht iemand daar een bijdrage aan willen leveren dan zie ik die graag in de mail verschijnen.

PS2: Maarten de Peijper heeft een fantastische studio. www.sandlane.nl

PS3: Peter Barnouw werkt nog steeds onder de naam Excess en verhuurt geluidsapparatuur. www.excess.nl